Sandacz jest słodkowodną rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak i piękny, jasny kolor. Powinno na dobre zagościć w diecie osób dbających o piękną sylwetkę i zdrowie, bo jest również źródłem kwasów omega-3 i białka. Najlepiej serwować go przynajmniej raz w tygodniu. Mięso sandacza to doskonałe źródło cennego dla organizmu białka, który jest budulcem mięśni i kości. Bogate jest również w witaminy E i A, dzięki którym skóra staje się jędrna i zdrowa, paznokcie mocne, a włosy mają blask. Mięso sandacza to też źródłem kwasów omega-3, które pozwalają zwalczyć „zły” cholesterol i poprawić pracę układu krążenia. Sandacz nie jest kaloryczny. Filet to około 200 kcal. Dla porównania mały kotlet schabowy w panierce ma aż 400 kalorii.
Sandacz to dobre źródło selenu, witaminy B12 oraz witaminy D. Selen wpływa na poprawę odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Również zawartość witaminy B12 uczestniczącej w produkcji czerwonych krwinek pokrywa dzienne zapotrzebowanie w ponad 80%. Na tle innych witamin i składników wyróżnia się natomiast witamina D, której ilość w 100 g sandacza pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania aż w 143%. Witamina D uczestniczy w szeregu procesów w organizmie: bierze udział w procesach metabolicznych kości oraz w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz w zapobieganiu i leczeniu depresji.